Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z mrtvého domu čili Dostojevskij i Kafka zabalení do Janáčka

Jsem rád, že Národní divadlo nám postupně hodlá poskytnout aspoň jednoho Janáčka ročně, když už se vypracoval na našeho ve světě nejhranějšího operního skladatele a jednoho z nejhranějších absolutně.

         Navýsost zdařilou Lišku Bystroušku stále hrají, leč Z mrtvého domu už stáhli. Zvládl jsem tedy předposlední derniéru a Honza si také koupil lístek na svou oblíbenou levnou galerii za sloupy tuše dobře, že dole nebude vyprodáno a po přestávce usedne u mě v prvé řadě.

   Uvědomil jsem si přitom, jak bezútěšná musela být ruská realita za Dostojevského a co pro něho muselo znamenat věznění a vyhnanství, i když vlastně unikl o vlas popravě. Ostatně z celého Dostojevského díla je znát nesmírná tragika.

   O generaci později jeden pražský židovský zaměstnanec pojišťovny popíše stejnou bezútěšnost v Zámku i Procesu a jeden moravský rusofilský skladatel krátce poté dovrší svou životní tvorbu operou na podobné téma. Všichni vypravěči svých příběhů by mohli být ihned postavami u Kafky, neb obsah i způsob sdělení je podobně neurčitý a nejednoznačný.

   Rusofil Janáček ruskou literaturu podrobně zkoumal a patrně z ní dokázal vyloupat jádra. Bohužel však asi nečetl dosti Havlíčka, který věděl o Rusku své, avšak Dostojevského znát nemohl. Janáček zemřel dřív, než se mohly vyjevit ty nejhorší Stalinovy zločiny.

   Janáček v obou dějstvích zařadí obsáhlé scény, kdy jeden z vězňů vypráví příběh, který vedl k jeho odsouzení a tyto bloky opatřil nejkrásnější a nejnápaditější hudbou a uložil zpěvákům zápřah podobný Wagnerovu.

   Zajímavě pojatá režie v prvé půli představení pojme vězeňskou slavnost, která jim je o svátku milostivě povolena jako pohybové a pantomimické divadlo v divadle, kdy herci jsou zřetelní transvestité a různé podivné postavy a zdůrazňují absurditu života a osudů vězňů. Typický projev mužské komunity (například i vojenské), která nahradí ženy převlečenými muži.

   V dalším dějství jsou už všichni oblečeni v civilních šatech, avšak k vyprávění o jedné životní příhodě přichází tanečnice, jež je do půli těla nahá a zakrývá se do jisté míry neúspěšně rukama a předvádí divoké kreace včetně vybíhání na stěny a stoupání na výčnělky. Mám docela problém dešifrovat, co nám mělo být řečeno, a nakonec toho nechám a svedu to na absurditu děje. Proč taky pořád něco vykládat a objasňovat. Život a svět jsou už z povahy věci kategorie nejisté a neurčité. Chvála bohu - nejistému a neurčitému.

   Přese všechno ještě vzpomenu Solženicyna, který dokládá, jak ohavný a ubohý život mnohých za monarchie o několik stupňů překonal útlak komunistický. To by si ani Dostojevskij nedokázal představit. Zlatej car, říká Solženicyn. Avšak citlivý Kafka dokázal nastínit obrysy konců, je-li zvůli dovoleno zmocnit se světa. To by teprve byla opera.

   Já jsem také konečně živě uviděl a uslyšel v opeře Štefana Margitu, který je světově uznávaným Janáčkovským interpretem už proto, že k dramatickému tenoru, dnes už poněkud drsnějšímu, přidává perfektní českou výslovnost, tak důležitou právě u Janáčka. Kromě té tanečnice je celá opera takzvaná klučičárna, jak říkají znalci, neb tu jsou pouze mužské postavy.

   A Hanka, která viděla operu loni, se vyjádřila, že byla posmutnělou scénografií a atmosférou rozladěna a nelíbila se jí. Nemá asi chodit na klučičárny. Řekl bych, že v příští sezóně přijde další Janáček a přestože netuším, který, už se těším. Dal bych si Věc Makropulos.

Autor: Richard Mandelík | úterý 31.1.2017 7:00 | karma článku: 13,05 | přečteno: 116x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 160x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 52x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Vánoční dívka bez dívky a jiné dívky

Nadpis se co nejvíce blíží dalšímu textu. Já, člověk jednoduchý spokojený s málem, jsem nadmíru smuten, že se neuskutečnilo téměř každoroční štědrovečerní setkání s Markétou Janouškovou, což je mi tímtéž, jako když si smažka kone

28.2.2024 v 7:00 | Karma: 6,02 | Přečteno: 169x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:55

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

  • Počet článků 739
  • Celková karma 5,10
  • Průměrná čtenost 236x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.