Collegium Marianum dvakrát na konci roku 2016

12. 01. 2017 7:00:00
Jednou podzimní koncert a za druhé obvyklé povánoční trochu slavnostní navštívení. Pokaždé potěšení z hudby i milých lidí, kteří ji hrají.

První koncert barokních podvečerů jsem musel obětovat na oltář krásky světové opery Eliny Garanči 26. října, jejíž koncert má u mě vždy přednost. Ostatně v Praze zpívala naposledy před 4 lety a já jsem u toho také byl, leč nikoli v první řadě a mé smysly strádaly.

Pro mě tedy podzimní setkání nadchází 1. prosince v Zrcadlové kapli Klementina a jmenuje se Německá moteta. Z názvu patrno, že dnes bude hrát prim Capella Mariana a jediným nástrojem k doprovodu jsou varhany.

Kromě trojího Bacha se hraje jako první ten nejstarší „otec zakladatel“ Michael Praetorius (1572-1621), který se uvede varhanním preludiem a pak ukáže, jak si na přelomu hudebních i dějinných epoch představoval moteto v Nun komm der Heiden Heiland, načež pokračuje krátké Ecce dominus veniet ve zvláštním zvuku starých dob. K tomu varhaník Knebel jeví jakýsi neklid a upírá zraky tu vlevo, tu vpravo.

Poté Bachovo Lobet den Herrn alle Heiden a instrumentální a krásná a varhanní Toccata II in D Johanna Jakoba Frobergera (1616-1667)a následuje Angelus ad pastores ait Melchiora Francka (1579-1639). Heinrich Schütz (1585-1672), narozený sto let před Bachem, proživší dlouhý život a považovaný za největší osobnost německé hudby 17. století se předvede v Jauchzet den Herren, alle Welt a v mistrovsky rytmizovaném motetu 4 hlasy znějí z pódia a 4 dělají echo zezadu. Tady pohleďte, ale bez echa: https://www.youtube.com/watch?v=HCtcDS7z7zA.

Srovnávat oba velikány můžeme v Bachově Ich lasse dich nicht a poté si poslechneme Verbum caro factum est Johanna Herrmanna Scheina (1586-1630) s umným skloubením šesti hlasů. Varhanní Chorální preludium na Veni redemptor gentium Samuela Scheidta (1587-1654) zní zvláštně malenkonicky a z té nálady nás dostane mistrovský Bachův kousek, který okoukal od Dvořáka, když se oběma zalíbil žalm Singet dem Herrn ein neues Lied (Zpívejte Hospodinu píseň novou). Skutečně dokonalý závěr, neb i u Bacha zní optimisticky a ta nálada se přenese na nás.

Musím přemýšlet o protestantském (luteránském v našem případě) náhledu na liturgii, který umožnil nové pohledy na rozvoj specifické hudby. Bachovo živobytí mnohdy krušné a v potu tváře. A my, psi nevěřící, dnes stojíme před zázraky jeho hudby, jež nám i po třech staletích zpívá píseň novou.

I 29. prosince k nám bude u Šimona a Judy v koncertu Ó, sladká útěcho, což je titul pro mě s ohledem na osobní zážitky roku jako stvořený, neb útěchy mi je třeba po dvou úrazech a jednom pádu a úmrtí v rodině, hovořit Bach, tentokrát spolu s Georgem Philippem Telemannem (1681-1767), který je nejplodnějším skladatelem všech dob a někdy mu nezaslouženě nebývá prokazováno dost úcty. Tu k němu choval Bach, jenž ho požádal o kmotrovství svého druhého přeživšího syna Carla Philippa Emanuela, jak zřejmo ze jména.

Nejlepší zprávou a zdrojem mého chlapeckého těšení se rovného vánočnímu zvonku, který říká, že je naděleno, je Hana Blažíková, již jsem už déle neslyšel, avšak viděl přicházet na několik koncertů. Spolu s ní si zazpívají altistka Markéta Cukrová, před 4 dny pomáhající Marii Fajtové zbavit Oloferna hlavy a vystavit ji na hradbách Betulie, tenorista Tomáš Lajtkep a barytonista Martin Schicketanz.

Telemannovo Magnificat in G „Meine Seele erhebet den Herrn“, TWV 9:18, bezpochyby dokládá jeho nápaditost a jistou nadlehčenost, pro niž jej někteří nařkli z povrchnosti. Od prvého tónu mě Hana pozdvihuje k Reinerovu oltářnímu obrazu a uvádí do milostivého stavu. Mám ve veliké oblibě její průzračný a jemný hlas, který dokáže v pravý čas přidat. Dnes si ho užijeme, neb jsme celý rok byli hodní. Prvou část koncertu doplňuje instrumentální Passacaglia z Concerta Pastorale Johanna Christopha Peze ( 1664-1716) a s chvějivými flétnami a radostnými hoboji a je pro mě svým půvabem překvapením, což jistě také oceníte: https://www.youtube.com/watch?v=rsDxg4ftKbg&list=PLGru_kxz3VWSWE5vVRcA-ze063nauTfZF .

Druhá polovina koncertu je čistě Bachovská počínaje kantátou „Süsser Trost, mein Jesus kömmt", BWV 151. Neobyčejně krásné s flétnou a něžným souzvukem nástrojů s častými zábesky hobojů, přitom podmanivě rytmické v altové árii. Pokračujeme duetem Ehre sei Gott in der Höhe z kantáty Unser Mund sei voll Lachens, BWV 110. Známá sekvence s nádherným violoncellem.

Nato se dávají z této kantáty závěrečné čtyři části počínaje slovy: „O du angenehmer Schatz...“, což vám, pánové opět doporučuji jako oslovení své vyvolené třeba před usnutím, neb to znamená Příjemný poklade. V kantátě se myslí Ježíšek a proč před usnutím? Celé to totiž končí slovy: „O Jesu, schlaf ich ein.“, což značí „Ó Ježíši, usínám.“ Tady máte celou skladbu: https://www.youtube.com/watch?v=Uz7XHnJ87cY. Jak neustále pravím, neseďte doma a jděte na hudbu, již provozují soubory, jichž si nutno vážit. Rezervace na jarní část sezóny Colegia Mariana začíná za týden 18.1. a předprodej pak o týden později.

A snad jste mi neskočili na ten žertík, že Bach něco okoukal od Dvořáka. Nebo snad ano?

Autor: Richard Mandelík | čtvrtek 12.1.2017 7:00 | karma článku: 0.00 | přečteno: 75x

Další články blogera

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 10.28 | Přečteno: 216 | Diskuse

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.97 | Přečteno: 235 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 312 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 739 Celková karma 7.97 Průměrná čtenost 235

Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...