Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak trávit Štědrý den aneb vánoční dívka a o uhlí ve sklepě

Psala, že bude dávat své FokloreClassic 23. prosince ve Vysokém Újezdu. V kostele a za současných chladných dnů. A na Štědrý den na Smíchově v Církvi českobratrské evangelické bude součástí hudební složky tradičních nešpor.

      Toho 23. jsou znát ještě zbytky ledovky a v kostele bude hrozná kosa a toaleta daleko, neb katolíci zastávají názor, že na věřící musí být přísnost, žádné pohodlné lavice a žádné topení, natož nějaké toalety. Ten den tedy nikam nevyrazím, také už proto, že FolkloreClassic jsem už viděl dvakrát, naposled na Nuselské radnici, jak již s radostí a obdivem nedávno psáno.

   Začíná to v půl čtvrté a já neznaje místních poměrů raději vyrážím tak včas, abych si našel dobré místo v čele. Doraziv zjišťuji, že hudebníci jsou na kúru a ještě cvičí a sál je veliký a netřeba se bát o místo. Milé paní patřící ke kostelu kladu zásadní otázky, jež uvádím v pořadí důležitosti. Je tady už Markéta Janoušková? A je tady toaleta? Potvrzeno, že jsou tu obě a prý můžu za hudebníky nahoru.

   To není nutné, neb dívčina se zářivým úsměvem právě schází k nám dolů. Mluvíme o včerejšku, a proč jsem nepřijel. Prý to bylo krásné, avšak zima v kostele krutá a Markéta ukazuje, jak se klepala. Chválím protestantské církve za vytápění a toalety a ta zdejší milá paní mi dává za pravdu. Na mou otázku po koncertu v Atriu hodí Markéta očky k nebi s obličejíkem typu „já vim, já vim č. 1“, což znamená omluvu a lítost a také příslib, že to brzy vyjde. Ptám se na její nové mezinárodně složené kvarteto a v očích jí doslova září, když o něm mluví. Říká, že si sem přivedla žákyně, což mě překvapuje, ale máme na toto téma čas až po koncertu. Rovněž se zmíním o dárečku, který pro ni mám. Musím ji však pustit zpět nahoru, neb ona, jak pravila ve zprávě, to tady trochu vede.

   Dle starobylých chrámových zvyků bez ohledu na konfesi se dnes bude hrát a zpívat z kúru, takže na účinkující neuvidím. Ku zpěvu a capella i s doprovodem varhan, nebo smyčcové sekce a trubky se shromáždili lidé ze okruhu církve doplnění i členy věhlasných sborů. Smyčcovou sekci vede Markéta usazená u okraje kúru a svěřené dívčinky diriguje typickým houpavými gesty ruky, jak to známe z jejího občasného rytmického zásahu v tatínkově cimbálovce. Přitom nepřestává hrát. Když se namáhavě a za krkem a v zádech bolavě otočím ke kúru, vidím její práci a výrazný profil s pikantním nosíkem. Občas děvčatům něco říká a zjevně je tu za šéfovou. Kdo by se divil.

   Co se hraje a zpívá a mluví? Zahájí se českou neformální vánoční hymnou Narodil se Kristus Pán a místní duchovní s partnerkou čtou z bible vybrané úseky a mezitím jde Michna, středověký zpěv, 3 známé koledy hrané ve světě a zajímavá pastorela Koutníkova z počátku 18. století. Uzavírá se zpěvem Tiché noci, což mě u protestantů překvapuje.

   Ve foyeru se zdravím s Janouškovými a čekám na Markétu. Když jí dávám ten svícen na jednu svíčku a říkám jí, že je vhodný k tomu, aby si s ním posvítila, až půjde do sklepa pro uhlí. Když vidím, jak s tím svícnem točí, usoudím, že jsem s tím vtípkem trochu vedle a že to děvče považuje svícen za kalíšek na ostrý nápoj. Tu mi svitne, kdo se narodil v roce 1989, už nemůže znát rozvážku uhlí do sklepů, ve kterých často světlo nedosahovalo do kójí a nosily se tam baterky a často i svíčky a občas někde hořelo a putny na uhlí sloužily k velikému okrádání a dobrému bydlu uhlířů a každá domácnost měla příděl a víc nesehnala a každodenní tahání uhláků po schodech, neb výtahů pomálu. A teplo až za dlouhou dobu a prach z popela a strašlivý smrad v zimním městě, takže Žižkováci si museli připadat jako v Londýně.

   Markéta trochu posmutněle kouká a zjevně neví. Tak tomu dám korunu s návrhem, aby do svícnu dala svíčku, zapálila ji a postavila do okénka, aby chlapec venku věděl, že je vzduch čistý. Snad se to nakonec vyjasnilo. Ani se mi nějak nechce loučit. Jak lépe strávit štědrodenní odpoledne?

    Neznám jiného hudebníka, který by se z hudby tak radoval jako Markéta. A nadšení mi způsobuje ta její neúnavná snaha sestavovat různá uskupení a nalézat nové tváře a barvy svého hraní. A to bez ohledu na hranice. Kdyby nic jiného nepřineslo členství v EU a schengenském prostoru, tak ten volný pohyb nadšených a schopných mladých lidí po Evropě, a to bez jakýchkoli známek nízkého sebevědomí, stál za to. Netušil jsem, že cinkám klíči a krvácím na barikádách za šťastný úsměv Markéty Janouškové. Kdybych to věděl, cinkal bych ještě lépe a radostněji.

   Tu Markétinu školu jsem si našel na netu a jde o International School of Music and Fine Arts Prague (ISMFA), podrobnosti zde: http://www.musicschoolprague.com/cz/. A až bude její koncert, doufám, že se Klub shromáždí v plném počtu a další se přidají.

Autor: Richard Mandelík | úterý 27.12.2016 7:00 | karma článku: 7,59 | přečteno: 168x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 160x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 52x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Vánoční dívka bez dívky a jiné dívky

Nadpis se co nejvíce blíží dalšímu textu. Já, člověk jednoduchý spokojený s málem, jsem nadmíru smuten, že se neuskutečnilo téměř každoroční štědrovečerní setkání s Markétou Janouškovou, což je mi tímtéž, jako když si smažka kone

28.2.2024 v 7:00 | Karma: 6,02 | Přečteno: 169x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 739
  • Celková karma 5,10
  • Průměrná čtenost 236x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.