Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Český jazyk – pojďme se za něj postavit

   Nikterak mě nepřekvapily ty více než dva tisíce čtenářů. Je to velké téma týkající se každého. Rád bych nyní dal konkrétní návrh k zvážení jako jistou veřejnou výzvu.

    Většina z diskutujících vyslovila s mými názory souhlas, mnozí přidali své náměty a zkušenosti, někteří nečetli zcela přesně a pouze nemnozí sklapli knihu a konstatovali, že se stejně nic nezmění. Pouze s jedním bych si dovolil nesouhlasit dost zásadně, ale to není předmětem této veřejné výzvy. Všem však děkuji a podstatné jsem si zaznamenal.

   Již někdy dříve mě napadlo, že by bylo dobré zastat se rodného jazyka aktivně. Založit web, který by se tématu věnoval, anebo stálý blog. Sbírat a katalogizovat prohřešky a chyby značného významu a dosahu a pranýřovat je spolu s identifikací mluvčího. Žádat po mluvčích, aby se zlepšili a své mnohdy zlozvyky, či nedostatečnosti si uvědomili a napříště se jich zdrželi. Po nositelích odpovědnosti pak chtít, aby zakročili a vybudovali obranné systémy. Přiznám se, že jsem zatím ani nehledal, zda někdo už něco podobného neprovozuje.

   Jako vhodná platforma mi připadalo prohlásit se amatérským obráncem jazyka, který si nečiní nárok být vykladačem pravidel, natož jejich tvůrcem. Je zpozdilé konkurovat odborným pracovištím a lidem, jimž je znalost jazyka povoláním. A používat formulaci, já myslím, či jsem přesvědčen, zní daleko lépe, než kategorické tvrzení. Vždy možno, ba i nutno, chybu uznat, omluvit se a napravit ji. Amatérská pozice přináší výhodu beztrestného chybování. Navíc znamená značnou svobodu. Nikdo vás nemůže obvinit, že za veřejné peníze plníte veřejný prostor nesmysly a lží. Ovšem obvinit vás, že jste někým placeni, může dnes kdokoli.

   Další otázka je, zda iniciativu institucionalizovat (za tohle slovo si zasloužím být uveden v prvním čísle kritického měsíčníku na předním místě) a dát jí nějakou spolkovou formu. To má jednu výhodu, s neznámým člověkem se těžko někdo bude bavit, ale právnická osoba z okruhu občanské společnosti si může postupně vybudovat určité uznání a respekt. Aby nebylo nutno podnikat nějaké zakladatelské kroky, napadlo mě něco, jako volné sdružení, což nevyžaduje žádné administrativy, pravidel a zejména zdržující a v tomto případě nepraktické demokracie. Myslím, že zde je zapotřebí jistého času k ujasnění a samousazení.

   Komu má být tato pozornost věnována. Dle mého především lidem veřejně vystupujícím, což jsou zaměstnanci médií, politici a další lidé placení z veřejných rozpočtů, obecně vzato lidé nějak veřejně činní a známí a k veřejnosti se obracející a považovaní za autority svého druhu. Myslím, že nemá smysl tento okruh vytvářet příliš velký. Za jistou zvláštní skupinu bych si dovolil navrhnout okruh reklamy, kde spatřuji velmi výživnou půdu pro kritiku jak jazykovou, tak i věcnou. Svět reklamy je jedna z nejpokleslejších oblastí lidské činnosti, bohužel s ambicí mocně lidi oslovovat a ovlivňovat.

   Ještě mě napadá svět pravidel českého pravopisu. Ten budiž s vědomím toho, že se mnohým z nás některá pravidla hrubě nelíbí, základnou, kterou nemá smysl brát v pochybnost. Je to konec konců základ argumentace. Sám některá pravidla porušuji a dobře vím, která a proč.

   Mimo jiné je třeba si poctivě přiznat, zda jsem schopen se iniciativě pravidelně a systematicky věnovat. Těžko nás bude víc, nedělám si iluze. „Když sis to vymyslel, tak to i udělej a my tě budeme kritizovat.“ Tak to dopadne vždycky. Jakmile zjistím, že by byl dostatečný zájem o tuto iniciativu, dotvořím nějaká jednoduchá a praktická pravidla pro komunikaci.

   Co by tedy mělo být výstupem: Měly by to být kritické texty, vyjadřující se k nějakým jevům v mluveném projevu výše uvedených mluvčích. Praxe ukáže, jak často a s jakou vnitřní strukturou má smysl tyto texty tvořit. První kritický text je vlastně ten můj nedávný, který s ohledem na tuto iniciativu do České televize zašlu, přestože jsem to původně neměl v úmyslu. Budiž to znamením začátku.

    Závěrem tedy hlasitě volám, pojďme se postavit za svůj rodný jazyk, neboť ti, které si platíme za to, že se k němu budou chovat s úctou, to bez našeho naléhání a tlaku neudělají. Stejně se máme stavět za svou svobodu, neb je vždy nejvíc ohrožena mlčením a pasivitou. To je, myslím, nejdůležitější poselství historie. Tak tedy s chutí do toho a hlaste se mi na este@volny.cz. Rozvine-li se tato iniciativa, zřídím si k tomuto účelu samostatnou adresu, neb tuto používám pouze k obchodu a k facebooku a svou osobní nechci plnit ničím jiným, než soukromím.

Autor: Richard Mandelík | středa 31.8.2016 7:00 | karma článku: 21,10 | přečteno: 547x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 160x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 52x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Vánoční dívka bez dívky a jiné dívky

Nadpis se co nejvíce blíží dalšímu textu. Já, člověk jednoduchý spokojený s málem, jsem nadmíru smuten, že se neuskutečnilo téměř každoroční štědrovečerní setkání s Markétou Janouškovou, což je mi tímtéž, jako když si smažka kone

28.2.2024 v 7:00 | Karma: 6,02 | Přečteno: 169x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 739
  • Celková karma 5,10
  • Průměrná čtenost 236x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.